onsdag den 12. september 2012

Er kogebogen død?

I en tid hvor færre og færre mennesker kan lave mad og de færreste har tid til det, og hvor der er et væld af opskrifter frit tilgængeligt på nettet, kan man så stadig bruge kogebogen til noget?


AF SAMUEL KILSHOLM


En Google-søgning vil hurtigt afsløre, den massive mængde opskrifter der er at finde på nettet. Der er opskrifter på alt fra enkle retter til det mere avancerede. Når nu man kan finde så meget på nettet, hvad kan den gammeldags kogebog så byde på? Hvis man kigger på bestseller-listen vil man kunne finde navne som Jamie Oliver, personer som er kendt fra forskellige tv-programmer. I reality-tv'ets guldalder er kogebøgerne bare blevet til endnu måde at tjene penge på? Er de kun til for at fremme de kendte tv-kokke og fylde deres lommer?
Det er ikke alle der der bliver draget af de kendte kokkes kogebøger. ”Nej, jeg syntes ikke det er vigtigt om kokken er kendt” siger Martin Emil 17 år ”men jeg har nok mere tiltro til kogebogen hvis den er udgivet af en kendt kok”. Hvad er det så folk søger efter i en god kogebog? ”Den skal indeholde opskrifter på gode retter, helst nogle der er sunde” siger Karina 41 år. Sundhed er et af nøgleordene i vores tidsalder. Det øget fokus på vores allesammens sundhed kan også ses på de kogebøger, der bliver solgt. Den mest lånte kogebog på Randers Hovedbibliotek er ”Køkkenrevolution for hele familien” af Oscar Umahro Cadogan. Umahro er kendt i de danske medier og holder foredrag om sundhed, kost og ernæring. Hans bøger omhandler især sund og ernærende kost og hver af hans bøger er rettet mod forskellige målgrupper. Hans bøger er meget populære og det må sige noget om hvad folk eftersøger i kogebøger. Vi vil have mere ud af vores kogebøger end bare opskrifter.
Det er måske mere rammende at snakke om at kogebogen er under forandring, og ikke at den er døende. I takt med at iPhone, iPad og Android og andre gadgets med muligheden for at tage sine bøger med sig når man går ud af døren, fortsat bliver mere populære, er der måske nærmere tale om et skifte fra den traditionelle kogebog til en mere moderne. En kogebog der kan indtage det nye digitale medie. En kogebog hvor der måske også er plads til andet end bare mad. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar