onsdag den 12. september 2012

iBogen – er det vejen frem?

De digitale medier gør i større omfang deres indtræden på bogmarkedet. Et stigende antal skolebøger er allerede erstattet af de nyudviklede iBøger, og udviklingen fortsætter med stor hast. Nu lyder spørgsmålet: Kan lærerne følge med?

AF RIKKE KAAS HANSEN
 
Salget af iBøger har de seneste fem år været kraftigt stigende. Sådan lyder meldingen fra forlaget Systime. Mange ungdomsuddannelser gør i dag brug af den netbaserede undervisning og ifølge Birgitte Dalsgaard, gymnasielærer på Randers Statsskole, er fordelene ved IBøgerne mange: »Med iBøgerne er der mulighed for at arbejde med flere medier i samme iBogsudgivelse. Der er tale om alt fra tekst til billede- og lydfiler. Det er tilmed en fordel, at iBøgerne indeholder pop-up forklaringer og noter. Man får altså oplysningerne lige der, hvor man har brug for dem«.  

Med blandede følelser
Til trods for de mange fordele bliver konceptet med brugen af iBøger i undervisningen dog mødt med blandede følelser. Ikke blot skal hjernen følge med teknologien. Hjertet spiller også en rolle: »Som udgangspunkt er jeg meget positiv omkring det, men også lidt afventende da det hele er nyt. Personligt foretrækker jeg at læse i en trykt bog – endnu da! Det er mere behageligt for øjnene og ligeledes nemmere at fastholde overblikket og se strukturen i længere tekster. Men måske det bare er en vanesag«, udtaler Birgitte Dalsgaard. Dalsgaard tvivler dog ikke på, at der i de kommende år vil være endnu flere lærere, der vil benytte sig af iBøgerne som omdrejningspunkt for undervisningen.

Økonomiske aspekter
En vigtig kilde til god undervisning er glade elever. Elevernes respons bliver derfor taget op til revision, når næste times undervisning skal planlægges. »Mit indtryk er, at mine elever synes, at det har været sjovt at prøve noget andet. De har i hvert fald fået meget ud af deres arbejde med iBøgerne. Især eleverne med tablets er entydigt positive, og de synes klart, at det er en fordel med materialet på skærmen. Hos de elever der må læse materialet på en PC, er reaktionerne dog mere blandede«, fortæller Dalsgaard.
    Elevernes tilbagemeldinger skaber dog også grund til bekymring. Flere studerende har ikke økonomi til at investere i en tablet. En kendsgerning der nu stiller de videregående uddannelser overfor et dilemma. Vil nogle af fremtidens studerende se sig nødsaget til at springe fra en uddannelse, grundet økonomiske aspekter? Kan man som uddannelsessted tillade sig at gøre forskel på økonomisk udfordrede elever og økonomisk bedre stillede klassekammerater? Birgitte Dalsgaard udtaler: »Jeg tror, at tablets er nødvendige til alle elever, før iBogen får en rigtig stor udbredelse. Men det koster jo! Derfor må jeg, på trods af de mange fordele ved iBøgerne, slå fast, at dette er en af ulemperne«.

Hos forlaget Systime er positiviteten for fremtiden fortsat stor. Medarbejder fra Systime udtaler: »Danmark vil se meget mere til iBøgerne i fremtiden. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at skolebøgerne en dag vil se sig udkonkurreret!« 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar