onsdag den 12. september 2012

iBøger vs. papirsbøger

Er papirbogen snart fortid? Spørger man Systime, den ledende sælger af iBøger til undervisning, tyder svaret på at være ja. 

AF ANNE SOFIE KARLSEN OG SARA MØLLER

Alting bliver mere og mere teknologisk. Dette gælder også i undervisningen rundt omkring på landets skoler. Tiderne hvor lærernes hænder var hvide af kridt og elevernes tasker var ved at sprække af bøger, er tilsyneladende snart forbi. Teknologien har allerede overtaget tavlerne i form af smartboards og er nu på vej til at overtage skolebøgerne. I dag er iBogens popularitet stadig stigende. En medarbejder fra bogforlaget Systime, som både udgiver papir- og iBøger, udtaler: »Udviklingen er kraftigt stigende. Folk har taget de teknologiske bøger til sig både indenfor fag- og skønlitteraturen. Vi regner med, at stigningen vil fortsætte langt ud i fremtiden«. Den første e-bog blev udgivet i slutningen af 1990’erne. Siden det er det gået stærkt i udviklingen af interaktive bøger og det er blevet mere og mere almindeligt at bruge disse.
E-bog: En trykt bog scannet ind på nettet.
I-bog: Faglitterær interaktiv bog, som ofte anvendes i undervisningen.


For eller imod?
Trods den stigende udvikling, er det ikke alle der har taget lige godt imod de teknologiske bøger. »Jeg er tvunget til at have computer med i skole hver dag. Dette er især irriterende for mig, da jeg har en meget stor og tung computer«, udtaler Line Lionett Danielsen, elev på Randers Statsskole. »Det tager for lang tid at komme i gang med undervisningen, når man først skal have startet sin computer op«, tilføjer Line og viser tydelig modstand mod brugen af iBøger – en modstand hun, ifølge hende selv, ikke deler med så mange andre i hendes klasse. Hvis dette også er det generelle billede i klasserne rundt om i Danmark, tyder det på, at de fleste elever har taget imod iBogen med åbne arme. En anden elev på Randers Statsskole, Daniel Hansen, ser fordele ved udviklingen: »iBbøgerne er praktiske, fordi man kan have alle sine bøger på sin computer og slipper for tunge bøger. Desværre bliver nogle elever fristet til, at gå på facebook i stedet for at koncentrere sig om skolearbejdet«. Det tyder på, at der er delte meninger omkring iBøgerne. Uanset om man som elev er for eller imod de interaktive bøger, ser det ud som om, at papirsbogen snart har mødt sin overmand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar