AF VIKTOR KALUDRA
Det første, du skal gøre som forfatter, er nok ikke at regne din timeløn ud. Det ville være meget skuffende at finde ud af, at timelønnen er langt under mindstelønnen. Langt de fleste forfattere tjener utroligt lidt på, hvad de bruger uanede mængder af tid på. Forestillingen om, at en forfatter sidder i sin flotte store lejlighed med udsigt over hele København, imens der bliver drukket lidt kaffe med lidt skrivning i ny og næ, passer ikke rigtig.
Der er virkelig ikke mange forfattere i Danmark, som kan prale af det ovennævnte. Faktisk er det under halvdelen af danske forfattere, som kan få hverdagen til at køre rundt udelukkende på indtjeningerne af bøgerne.

Per begyndte så på sin uddannelse som gymnasielærer, men brændte stadig for at få sine tanker ud på skrift. I perioden mens han studerede, var der ikke meget tid til at skrive, så det blev tilsidesat i nogle år, indtil han var færdiguddannet. Da han så havde fået job på Paderup gymnasium, og økonomien begyndte at se noget lysere ud igen, genoptog han skrivningen. Dog kunne det mærkes, at der ikke kunne bruges hver enkel dag i ugen på at skrive, men derimod kun weekenderne og fridagene. Tiden kom, da han fik udgivet sine første bøger vedrørende samfundets spilleregler. ”De første to bøger, jeg fik udgivet, tror jeg ikke, at jeg tjente mere end 5.000kr på, men følelsen af, at det blev gennemført, var det hele værd.” Sidste år tjente Per i alt 85.000 kr. før skat på hans 4 udgivelser. Men kan det passe, at 67% af de danske forfattere bliver nødt til at have job ved siden af for at kunne overleve? Åbenbart, for det er bestemt ikke en branche, hvor alle er lige godt betalte.
Mathias Guldborg Lund, som er studerende i 2. G på Paderup Gymnasium, udtaler: ”Tja, jeg syntes, at det er en skam, at der ikke bliver givet mere offentlig støtte, end der gør. Men samtidig ville jeg ikke have, at mine skattepenge bliver brugt til at en eller anden forfatter, jeg aldrig har hørt om, får det lidt lettere.” Mathias sammenligner forfatterstøtten fra det offentlige med SU'en. ”Skole er bestemt også et job, som bør tages seriøst, og som vi ikke bliver betalt specielt godt for. Hvis vi kan arbejde ved siden af, kan de også”. Der var meget enighed i Mathiases klasse om, at forfatterne ikke kunne forlange mere af det offentlige, men derimod må klare sig med det, de har.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar